3D Yazıcılarda Kullanılan Başlıca Hammaddeler

3d yazici plastikleri

Bu Yazımızda 5 Termoplastiği İnceleyeceğiz

  • PLA (Polilaktik Asit)
  • ABS (Akrilonitril BütadienStiren)
  • TPU (Termoplastik Poliüretan)
  • PVA (PolyVinyl Alkol)
  • PETG (Polietilen Tereftalat)

PLA

Polililaktik asit (PLA) yenilenebilir olan biyolojik kaynaklardan elde edilir. Bu nedenle çevreye zararı yoktur. ABS malzemesi gibi bu malzeme de sert ve dayanıklıdır. PLA malzemesi, ABS malzemesinden farklı olarak daha düşük sıcaklıklarda erimeye başlar. İşlem sırasında çıkan koku rahatsızlık vermez. PLA malzemesi ile yapılan tasarım parlak bir görünüm kazanmaktadır. Görselliğe önem verilen tasarımlar için daha kullanışlı bir malzemedir. Standart bir PLA malzemesi saydam ve parlaktır. Fakat bu malzemeler birkaç işlem ile geniş bir renk yelpazesine sahip oluyor.

 

ABS

Polibütadien dahilinde akrilonitril ve stirenden elde edilen amorf yapılı bir polimerdir. Bu polimerin en önemli özelliği darbe dayanıklılığının yüksek olmasıdır. Bu malzeme ile yazıcıda ürettiğimiz tasarım diğer malzemelere göre daha dayanıklı olmaktadır. Bu malzemenin sert ve dirençli olmasının sebebi malzemenin içinde bulunan bütadien maddesidir. ABS malzeme kolay şekillendirilebilir ve renklendirilebilir. Bu polimer ile çalışırken kötü kokular hissedilebilir. Bunun nedeni ABS malzemesinin bir petrol türevi olmasıdır. Başka bir husus olarak bu maddenin geri dönüşümü diğer maddelere göre daha kolaydır ancak geri dönüşümden sonra ilk halindeki kalite gözlemlenmez. Yazıcıların yanı sıra telefon gövdeleri, adaptörler, klavyeler ve bazı konsolların yapılmasında rol alır.

 

TPU

Termoplastik poliüretan malzemesi, aşınma direnci yüksek ve esnek olan bir malzemedir. Kolay işlenmesi nedeniyle yazıcılarda kullanılmasının yanı sıra farklı sektörlerde de tercih edilmektedir. TPU malzemesinin ısı iletimi oldukça düşüktür. Mukavemet açısından diğer polimerlere kıyasla üstünlüğü vardır.TPU malzemesinin yazıcılar dışında ayakkabı tabanlığı, yollardaki sarı bantlar, beyaz eşya, mobilya, boru aksamları gibi materyallerin yapılmasında kullanılır.

 

PVA

PVA (polivinil alkol), çok ekstrüzyonlu 3D baskı için suda çözünen bir destek malzemesidir. İyi ısıl kararlılığa sahip PVA, büyük çıkmalar, derin iç boşluklar ve karmaşık geometriler için destek gerektiren karmaşık modellerin basılması için idealdir. Kusursuz bir 3D baskı deneyimi için tasarlanan PVA, hem PLA hem de Naylon ile iyi yapışma sağlar. Diğer PVA filamentlere göre daha iyi bozunma direnci sağlayan iyi ısıl kararlılık; diğer PVA filamentlere göre daha az nem hassasiyeti; PLA ve Naylon ile iyi yapışma; musluk suyunda güvenli çözünme (zararlı kimyasal maddelere gerek yoktur); zararlı yan ürünler olmadan biyobozunur.

 

PETG

PETG, bugün kullanılan en yaygın polimerlerden biri olan Polietilen Tereftalat'ın kısaltmasıdır. Plastik ürünleri üretmek için kullanılır. PETG, termoplastik bir malzemedir. Meşrubat, yiyecek ve içecek kapları, mutfak gereçleri ve kurabiye kalıpları gibi alanlarda kullanılır. PETG, 3D baskı filamenti olarak değerini, kullanımı kolay ve dayanıklı bir malzeme olarak kanıtlamıştır. ABS ve PLA’ya alternatif olan PETG, ABS’den daha güçlü ve esnek bir yapıya sahiptir. PETG filamenti, ABS filamentin yerine tercih sebebi olan özelliklerini (rijitlik ve mekanik özellikler) ve PLA filamentinin kolay üretilebilirliği ile birleşen bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle, iki filament türünün en iyi birleşimi olarak anılmaktadır.

 

 

 

 

Sidebar