Photogrammetry ile 3D Tarama

3D Tarama yöntemlerinden birisi de photogrammetry methodudur. Bu tarama yönteminde sensör ya da lazer gibi ölçülendirme araç ve gereçlerine ihtiyaç duyulmaksızın tüm süreç çekilen fotoğrafların doğru bir algoritmaya sahip yazılımın otomatik olarak 3D Modeli oluşturmasıyla gerçekleşir.

Photogrammetry ile elde edilen 3D Modelde çoğu zaman ölçü kavramı yoktur bu yüzden data üzerinden alacağınız ölçüler sizi yanıltabilir. Bu sebepten dolayı da tersine mühendislik gerektiren çalışmalarda pek tercih edilmez. Eğer yakın bir ölçü elde etmek istiyorsanız, taramış olduğunuz ürünün bir ucundan diğer ucuna olan mesafeyi fiziksel olarak ölçtükten sonra tasarımda da o noktaları referans alarak modelin boyutunu düzenlemeniz gerekmektedir. Bu ölçülendirme sorunu, çözülemeyecek gibi bir sorun olarak görülmüyor , çünkü her geçen gün yeni bir algoritma gelişiyor ve yapay zeka da bu işin içine giriyor. Bu sayede taranan data üzerinde ki bazı objelerin boyutları sistemce otomatik olarak algılanıp o ürünün ölçülerine göre 3D model revize edilip gerçek boyutlarında gösterilebilir.

Bu sistemin çalışmasında yazılım algoritması kadar önemli olan fotoğraf makinası ve bu fotoğraf makinası ile doğru açılardan , doğru bir odaklanma ile data alınması kaliteyi etkiliyor. Öncelikle arazi gibi geniş alanların havadan fotoğraflanıp 3D modelinin çıkarılması için oluşturulan bu sistem günümüzde ürün taraması ve hatta kişilerin 3D modelinin oluşturulmasında da aktif olarak kullanılmaktadır.

Günden güne gelişme gösteren bu 3D Tarama methodu aynı zamanda bilgisayar başında tasarımcının harcadığı iş gücünü de en aza indirmiş oluyor. Elde edilen mesh datasını üzerine texture map giydirerek verdiği için bu sistem ile oluşturulan bir çok model direk olarak 3 boyutlu oyunlarda, sanal gerçeklik  ve arttırılmış gerçeklik projelerinde rahatlıkla kullanılabilir ve bir tasarımcının en az 10 saat harcayarak yapacağı bir işi 1 saatten daha az bir süreye indirebilir.

Biz ise bu çalışmayı daha çok kişilerin ve ürünlerin 3D modelinin oluşturulup, renkli 3D Yazıcı PRojet 660 ile üretilmesinde kullanıyoruz. Bu şekilde ;

  • Motorsiklet ve üzerinde duran bir adam
  • Yemek Tabağı
  • Drone ile arazi taraması
  • 100 adet DSLR kamera ile kişilerin 3D Modeli
  • Çanakkale Savaşından kalan eserlerin dijital kütüphanesinin oluşturulması gibi bir çok farklı alanda kullandık