Schneider Electric Dijital Dönüşümünü 3D Yazıcılar ile Gerçekleştiriyor

by İlker Vardarlı
Schneider Electric Dijital Dönüşümünü 3D Yazıcılar ile Gerçekleştiriyor

Verimlilik ve sürdürülebilirlik için enerji ve otomasyon odaklı dijital çözümleri sunan Avrupa şirketi Schneider Electric, operasyonel verimliliği artırmak ve maliyetlerini düşürebilmek için Endüstri 4.0 ‘a öncü olarak dijital dönüşüme devam ediyor. 1836 yılında kurulan Schneider Electric firmasının İspanya'daki fabrikası dijital dönüşümü 3D Yazıcıları aktif şekilde kullanarak çok başarılı bir şekilde sağlıyor. Üretimde iş akışını düzene sokmak ve fabrika içerisinde verimliliği artırmak için 3D Yazıcı teknolojilerinden özellikle FDM teknolojisini kullanıyor. 


3D Yazıcı teknolojilerinin fabrika içi operasyonların iyileştirilmesinde etkili olduğu yapılan çalışmalar ile kanıtlandı. Yaptıkları uygulamalar ile kendi alanında Avrupa’da Akıllı Fabrika ödülünü almasını sağladı. Alınan bu ödül, eklemeli imalat yöntemlerinin fabrikada üretim aşamalarında kullanılması ile zaman ve maliyet tasarrufunun yanında hızlandırılmış ve kolaylaştırılmış bir tedarik zinciri de sunmakta.

3D Baskı teknolojileri ile yakından çalışmaya başlayan fabrika, daha önce üçüncü taraflara yaptırdığı enjeksiyon kalıplama ve  cnc gibi işleri neredeyse tamamen kendi bünyesine alıp ciddi anlamda hız ve zaman kazandı. Tüm bu tasarrufun arkasında yatan sebep 3D Yazıcı teknolojilerinin en verimli şekilde fabrika içerisinde kullanılmaya başlanması oldu. 

 

 

Fabrika tarafından yapılan açıklamada 3D Yazıcı teknolojilerine yapılan yatırımın ilk 1 yıl içinde yaklaşık 20.000 € tasarruf sağladığını ve yapılan yatırımın fazlasıyla karşılandığını söylediler.Schneider  Electric'in Puente la Reina fabrikasında Küresel Tedarik Zinciri Sanayileşme ve Bakım Müdürü;   


"Bu teknolojiyle, yeni yüksek performanslı üretim araçlarını yalnızca bir günde üretebiliyoruz, oysa daha önce aynı araçları dışarıdan tedarik etmek en az bir haftayı alacaktı. Bu, tedarikçilere olan bağımlılığımızı önemli ölçüde azaltıyor ve bize takım üretimi üzerinde çok daha fazla kontrol sağlıyor, bu da üretim sürecimizin genel esnekliğini artırdı ve birçok ürün için pazara sunma süremizi hızlandırdı. ”


3D baskı teknolojilerinin katkı sağladığı önemli alanlardan birisi montaj hattı. Montaj hattında çalışan robotik kollar için geliştirilebilecek tutucu parçalar aynı gün üretim hattında kullanılabilir ve hızlı bir şekilde verimini görebilirsiniz. Eklemeli üretim teknolojisi artık geleneksel olan alüminyum tutucular yerine çok daha uygun maliyetler ile üretilip kullanılıyor. Örneğin dışarıda bir CNC Firmasından sipariş verdiğiniz bir parça 200€ civarında bir maliyeti oluyor ama aynı parçayı kendiniz 3D Yazıcı ile ürettiğiniz de maliyetini yaklaşık 50 Euro’ya indirebiliyorsunuz.

by İlker Vardarlı